שמאות מקרקעין היא אחד התחומים העתיקים והמבוקשים ביותר במשק. מדובר בתחום שהוגדר בישראל כתחום לימודים שמיועד לאקדמאים בלבד, או לכל הפחות לסטודנטים שנמצאים כרגע באמצע התואר האקדמי.
שמאי מקרקעין הוא אדם המוסמך לנקוב בשווי שוק של נכס נדל"ן כלשהו – מדובר בחוות דעת בעלת חשיבות עליונה בעבור מוסדות כדוגמת: חברות ביטוח, בנקים, חברות השקעה, מוסדות מדינתיים וכדומה. בכדי לבצע הערכת שווי שוק שכזו על נכס, על שמאי המקרקעין להכיר לעומק את החקיקה בנושא, את נתוני הביקוש וההיצע באיזורים הרלוונטיים, את גישות השמאות השונות, את יסודות הנדסת הבניין ועוד. לשם כך, ישנם לימודי תעודה שמקנים לאקדמאי שמבקש להשתלב בתחום את כל הכלים הדרושים להצלחה בתפקיד.
תכני הקורס
התכנים הנלמדים בקורסי שמאות מקרקעין משתנים ממוסד למוסד, אך בגדול, במרבית מוסדות הלימוד ניתן למצוא את התכנים הבאים: יסודות כלכלה (לימודי מיקרו ומקרו), לימודי סטטיסטיקה, בתמקצעות במיפוי ומדידה, התעמקות בתורת השמאות עתיקת היומין, בגישות ההערכה השונות הקיימות, בביצוע ניתוחים ודוחות שמאות וכדומה.
|
|
שמאי מקרקעין הוא אדם המוסמך לנקוב בשווי שוק של נכס נדל"ן כלשהו
|
|
|
לרשימת המוסדות המציעים קורס בשמאות מקרקעין באתר ToStudy לחצו כאן.
דרישות קבלה
כאמור, כיום במדינת ישראל, לימודי שמאות מקרקעין כלימודי תעודה, מיועדים לאנשים בוגרי תואר אקדמי, או לכל הפחות לסטודנטים במהלך התואר האקדמי. הדרישה לאקדמאים בלבד התגבשה בחלוף השנים במיוחד נוכח הבקיאות הנדרשת בתחום מורכב שכזה שקביעות בו הן הרות גורל בעבור אנשים ומוסדות רבים. יצויין, כי במקרה של קבלת סטודנטים במהלך התואר הראשון שלהם (שטרם סיימו את לימודי התואר ומוגדרים כאקדמאים), הם לא יוכלו לקיים את הסטאז' שמצריך קורס בשמאות מקרקעין, עד אשר יסיימו את התואר. סטודנט לתואר ראשון שמעוניין ללמוד במקביל בקורס שמאות מקרקעין צריך לקחת נתון זה בחשבון ולהתייעץ על כך עם מוסד הלימוד הרלוונטי.
משך ומבנה הלימוד
אורכו של מסלול הלימוד בתחום שמאות מקרקעין משתנה ממוסד לימודים אחד למוסד לימודים אחר, והוא נע בין שנתיים לשלוש שנות לימוד, וזאת כולל תקופת ההתמחות שמגיעה במרבית מוסדות הלימוד בטרם סיום הקורס.
תעודת הסמכה בתם הלימודים
עם סיום קורס שמאות מקרקעין, לאחר שבוגר הקורס עמד בכלל הדרישות הפנימיות שהציב מוסד הלימודים, עליו לעבור בהצלחה בחינה חיצונית נוספת וזאת בכדי לזכות בהסמכה הרשמית ובכדי להתחיל בהתמחות. מדובר במבחן שמעניק רשיון לעיסוק בשמאות מקרקעין. לאחר קבלת הרשיון, במרבית מוסדות הלימוד, מוסד הלימודים מפנה את תלמידיו להתמחויות שונות במגוון חברות ומשרדים במשק.
אפשרויות תעסוקה
לאחר קבלת הרשיון, וביצוע ההתמחות, יכולים בוגרי הקורס להשתלב במגוון חברות במשק, ביניהן: בבנקים, בחברות ביטוח, במשרדים פרטיים לשמאות מקרקעין, במשרדים ממשלתיים, בחברות השקעה ויזמות בתחום הנדל"ן, בחברות קבלנות ובנייה וכדומה. אין ספק שמדובר בתחום מוערך מאוד, עם ביקוש נרחב, ולבוגר קורס לא תהיה בעיה במציאת עבודה מוערכת במיוחד בתחום.
כתבות מומלצות נוספות
>>> מקצוע שמאות מקרקעין
>>> לימודי שמאות נדל"ן
>>> רוצה להיות שמאי מקרקעין?
>>> להיות שמאי מקרקעין