גינון טיפולי, או תרפיה באמצעות גינון הוא כלי טיפולי שדרך שימוש בטבע, צמחייה, גננות ודאגה לסביבה ולצומח משמש ככלי טיפולי ושיקומי שמשמש בעיקר לטיפול באוכלוסיה בעלת צרכים מיוחדים, אך יכול גם לסייע לקהל הרחב. שהות בטבע, (גם אם הוא עירוני) והעיסוק בגינון, קרקע ובפרחים יכולים להיטיב עם חיינו ולשפר את איכותם לשפר את הבריאות ואף את המצב הנפשי. עצם המגע באדמה, התהליך של עבודת האדמה מאזנים ומגבירים את הביטחון העצמי של המטופלים.
מטרת ההכשרה בגינון טיפולי
גינון טיפולי שגם ידוע כאמור כתרפיה באמצעות גינון הוא דרך טיפול שמשתמש בטבע ובכל מה שיש לו להציע לנו כדרך טיפולית שונה. השהות בטבע, המגע הבלתי אמצעי עם האדמה, הרגבים השמש ותנאי מזג האוויר השונים יכולים לתרום ולרומם את מצב הרוח של כולם, לא כל שכן אוכלוסיית מטופלים בעלי צרכים מיוחדים ומגבלות שונות. לטבע, (וזה ידוע כבר זמן רב) יש יכולות ריפוי, ומאז ומתמיד שימשה הגננות למשל כתחביב בריא ומספק עבור אנשים מבוגרים.
כיצד מתקבלים לקורס גינון טיפולי?
על מנת להתקבל לקורס גינון טיפולי מומלץ להיות בעלי רקע בסיסי בפסיכולוגיה, כי קהל היעד המרכזי של הקורס הוא אנשים מתחום ההוראה והחינוך, מטפלים מוסמכים, בעלי מקצוע מתחום הרפואה, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מורים, אחיות וכדומה. כל מי שבא מתחום כלשהו של טיפול יכול להתקבל לקורס וכך ללמוד עוד כלי טיפולי שבו ניתן לטפל בכל מיני מטופלים. תנאי הקבלה לקורס גינון טיפולי מחייבים רקע אקדמי וראיון קבלה שעורכת וועדת קבלה במקום.
תכני לימודי גינון טיפולי
התכנים מהם מורכבים הלימודים משלבים ידע תיאורטי וידע מעשי המתבסס על הידע הקיים של המשתתפים. למרות זאת יש חזרה על יסודות הטכנולוגיה, יסודות בפסיכופתולוגיה, הצומח והגינון, אופן השימוש בגינון כאמצעי טיפולי, הגינון ככלי טיפולי בשיקום, חינוך, שיקום וכיוצא בזה, וכמו כן המפגש בין המטופל והטבע, יסודות הגינון, פיתוח וטיפוח גינה לימודית טיפולית, כישורי עבודת גינון, הכרת עבודה עם אוכלוסיה בעלת צרכים מיוחדים, התערבות, הערכה, אבחון וכדומה.